De eerste intensieve zorgen afdeling in het AZ Sint-Jan campus Henri Serruys werd opgericht in 1980. De dienst was oorspronkelijk gevestigd in het operatiekwartier en telde één open ruimte met 4 bedden. In de jaren ’90 bleek er nood aan uitbreiding. Er werd een afzonderlijke afdeling ingericht met 8 individuele bedden naast het operatiekwartier. Na meer dan 15 jaar was deze intensieve zorgen afdeling toe aan een grondige renovatie met een upgrade van de 8 kamers.

Nieuwe bedside technologieën en behandelingen vereisen meer ruimte en comfort voor het medisch en paramedisch personeel.
Nieuwe internationale richtlijnen betreffende ziekenhuisinfectiebeheersing vragen een aangepaste en modernere infrastructuur. Door de uitbreiding van de medische apparatuur de voorbije decennia was er eveneens nood aan meer bergruimte. Er werd tegelijkertijd geïnvesteerd in nieuwe monitoren en camera‘s die een efficiënte bewaking en behandeling van de kritiek zieke patiënt mogelijk maken.
Het hele concept van deze nieuwe afdeling intensieve zorgen is opgebouwd rond het principe van een ‘healing environment’. De focus gaat hierbij naar de patiënt en de patiëntenbeleving: “wat ervaart, voelt, hoort en ziet hij?”. De nadruk ligt op het creëren van een omgeving die een helende werking kan hebben. Florence Nightingale begreep reeds lang geleden het belang hiervan: “Little as we know about the way in which [we are] affected by form, by color, and by light, we do know this – that they all have an actual physical effect… People say the effect is only on the mind. It is no such thing. The effect is on the body, too…”
Uitzicht op de natuur, de aanwezigheid van daglicht, het gevoel van ruimte, privacy, luchtverversing, rust, stilte en slaapcomfort zijn ontzettend belangrijk. Een rustgevende omgeving is niet alleen het resultaat van de architecturale structuur maar ook het aangepast gedrag van de zorgverstrekkers draagt hiertoe bij. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een simulatie van natuurlijke elementen en rust een positieve invloed hebben op het welzijn van de patiënt én van de zorgverstrekkers: er is bij de patiënten een duidelijke vermindering van stress en van delirium; de patiënt ervaart minder pijn met als gevolg een versnelling van het helingsproces en minder behoefte aan medicatie. Een aangepaste omgeving beïnvloedt de opnameduur en de outcome van de patiënt en bevordert ook de tevredenheid van de familie.

In deze ‘healing environment’ staat een multidisciplinair team in voor hoogtechnologische, kwaliteitsvolle en innovatieve patiëntenzorg met in de eerste plaats aandacht voor de noden van zowel de patiënt als zijn familie.