Door het toenemend aantal mensen die in het ziekenhuisrestaurant komen eten, hebben we onze vaatwasinstallatie volledig vernieuwd. De vorige installatie heeft gedurende 20 jaar dagelijks alle borden, glazen, bestek en dienbladen gewassen. De vorige vaatwaskeuken bevond zich in de kelder van het restaurant. In nauwe samenwerking met de facilitaire dienst, voedingsdienst, technische dienst, externe architecten en een studiebureau werd vorig jaar op het dak van het restaurant een volledig nieuwe vaatwaskeuken gebouwd aangepast aan alle hedendaagse normen op vlak van voedselveiligheid, veiligheid en ergonomie. Het prachtig zicht op onze tuin met vijver kregen we er gratis bij.

Met een kleine vertraging is de nieuwe vaatwasinstallatie operationeel sinds januari 2017. Daarbij hebben we gekozen voor volautomatische machines maar hierover lezen jullie verder meer. De opstart is niet zonder slag of stoot verlopen. Na een paar maanden en verschillende aanpassingen aan de taakomschrijvingen van de restaurant-medewerkers beginnen we goed op dreef te komen.

We hebben nu twee vaatwasmachines (vroeger slechts één) waardoor we de kwaliteit beter kunnen garanderen en opvolgen en het vaatwasproces veel efficiënter verloopt. De twee machines functioneren afzonderlijk en hebben elk hun specifieke toepassing. Een gebruikt dienblad van een bezoeker in ons restaurant wordt op het gelijkvloers op een automatische afruimband geplaatst. Van daar wordt het via een dienbladenlift naar de nieuwe vaatwaskeuken gebracht die zich op de eerste verdieping bevindt.

Eerst worden manueel bord, plastiek, etensresten en glazen van het dienblad verwijderd. Het dienblad blijft op de band staan en loopt verder tot aan de eerste machine. Deze machine is 9,5 meter lang en dient voor het afwassen van de dienbladen en het bestek. Alle dienbladen komen via een lopende band in de machine terecht. Deze worden automatisch aan de rechterzijde geplaatst. Net voor het dienblad in de vaatwas komt, wordt het bestek via magnetisme van het dienblad afgenomen en aan de linkerzijde in de vaatwasmachine geplaatst. De transportsnelheid is 1,78 meter per minuut en er worden 30 dienbladen per minuut gewassen. De opstart van deze machine duurt 20 minuten. Tijdens de opstart wordt de machine gevuld met 401 liter onthard warm leidingwater dat door de machine verder naar een temperatuur van 60°C wordt gebracht.

De tweede machine is 8,8 meter lang en dient voor het afwassen van alle porselein, gastronormbakken, glazen, … Porselein bestaat bij ons uit grote en kleine borden, dessertborden, spaghettiborden, ondertassen, tassen en soepbowls. De transportsnelheid van deze band is 1,88 meter per minuut. Dit wil zeggen dat een bevuild bord al na vijf minuten gewassen en gedroogd uit de machine komt. Wanneer er enkel borden op de band worden geplaatst, bedraagt de capaciteit 8330 borden per uur. Dit gebeurt in de praktijk echter nooit. De opstart van deze machine duurt een klein half uur. In deze tijd wordt de machine gevuld met 496 liter onthard warm water. Na deze vulling brengt de machine de temperatuur verder naar 60°C.